Gode historier
Bøger anbefalet til en mørk aften.
Turbeskrivelser
Godt at vide om træ
Links
Gode praktiske råd og købssteder
 
Ham Columbus, og hvordan var det nu lige med ham...

- en tekst af Christian Bruun Borup

På forskellig vis griber Columbus ind, når man rejser rundt i Caribien. Mange hævder overfor intet-anende turister at HER opdagede Columbus Amerika, og man henviser engang imellem til nogle ret drabelige monumenter - f.eks. monumentet i Republica Dominicana, men hvordan var det nu lige?

Først og fremmest var han nu ikke den første: The Asiatic peoples who became Native Americans were probably the first peoples in America, tens of thousands of years ago. The Vikings colonized the island of Greenland and established a brief settlement at L'Anse aux Meadows on Newfoundland around 1006. The case of the Viking trips to North America stands out as being fairly well supported by both historical and archaeological evidence. The so-called Vinland sagas of Icelandic and Norse literature tell of travels by Leif Eriksson and other Vikings, around the year 1000, to a land called Vinland to the west of Greenland. The shipbuilding and navigational skills of the Viking were well-known, and the trip from Greenland to Newfoundland would have been a relatively short one. In 1961, archeologists Helge and Anne Ingstad uncovered remains of a Viking settlement at the L'Anse aux Meadows site in Newfoundland, thus proving the Vinland sagas to be true.

Prøv at se her, hvem der kan have opdaget Amerika før Columbus.

 Et tysk dokumentarprogram har analyseret hvad der var  i Amerika før Columbus og også hvad der var efter. F.eks. er det nyt for mig, at der var lige så mange mennesker i Amerika, som der var i Europa FØR Columbus ankom...
       Før Columbus

Har set en artikel i Historie nr. 4/2011, der fortæller om DNA spor blandt islændinges genmateriale, hvor man mener at kunne påvise spor af indianere. Indianerne har/havde en speciel sekvens, der kun findes i deres kromosomer. Forklaringen skulle være, at man har medbragt mindst en indiansk kvinde tilbage til Island omkring år 1000.

En lille joker, i forbindelse med opdagelsen af Amerika, kunne være ham her: 
       João Vaz Corte-Real  (Bogstavet ã lader sig desværre ikke overføre, så du må redigere det selv i søgefeltet på den engelske wikipedia).

Genoveseren Christoffer Columbus (el. Cristóbal Colón ca. 1451 - 1506) blev inspireret af et kort tegnet af Toscanellis (1397 - 1482) og får lov til at finde søvejen til Indien af Isabella af Kastiliens. Både kortet og en lang tolkning af Colombus liv og levned (fylder 60 sider) kan findes på denne adresse: 
       http://img.kb.dk/tidsskriftdk/pdf/gto/gto_0045-PDF/gto_0045_69353.pdf

Første Rejse 1492-93:

 
Santa Maria, som man mener, at den kan have set ud.

Sejlturen tog 70 dage fra 3. august til 12. oktober. Men de sejler først fra Kanarieøerne den 8. september pga. vindstille og reparationer, så selve turen "over" har altså kun taget 34 dage.

1. Ser land, Guanahani eller San Salvador den 12. oktober 1492. Må være en ø i Bahama ø-gruppen, men faktisk er der nogen strid om, hvilken ø det drejer sig om. Hverken "Guanahani" (de indfødtes navn for øen) eller "San Salvador" (som CC navngav den) er overlevet. De mest oplagte øer er enten Samana Cay eller Plana Cays. En ø hedder godt nok San Salvador Island (Watlings Island), men det navn har den udelukkende fået, fordi man troede, at det var øen, indtil logbogen blev fundet. I øvrigt en ganske interessant problemstilling - prøv at finde diskussionsklubberne på internettet. Ifølge loggen og andre kilder er beskrevet visse facts om øen og dens omgivelser, men det er svært at opfylde alle beskrevne kriterier. Her får du et indblik i de forskellige udsagn:
       http://en.wikipedia.org/wiki/Guanahani
       http://www.columbusnavigation.com/lfscore.shtml

Christofer Columbus' log oversat til engelsk kan findes på denne hjemmeside. Den er afskrevet, og man mener at "afskriveren" har været skyld i en række forvanskninger. Den originale logbog er selvfølgelig væk:
       http://www.everything2.com/index.pl?node_id=523800

2. Cubas nordside den 28. oktober 1492

3. Hispanolas nordside (Haiti + Den Dominikanske Republik), den 5. december 1492. Her grundlægges La Isabella 1493 på den anden rejse. Santa Maria forliser her under nogle lidt mærkelige omstændigheder. Du kan læse mere om det her:
       http://img.kb.dk/tidsskriftdk/pdf/gto/gto_0045-PDF/gto_0045_69353.pdf  
Colombus måtte således sejle hjem med Niña og Pinta.

Anden rejse vides at være bestykket med 17 skibe, 1200 mænd og mindst een kvinde, da man har udgravet et skelet i byen La Isabella i den Dominikanske Republik, der entydigt er af hvid race. Man har udfra skeletterne - 50 i alt - konkluderet at nybyggerne levede et hårdt liv. De havde stofskiftesygdomme, knækkede tænder og var fysisk slidte efter hårdt arbejde. 

På anden eller tredie rejse opdager han "fastlandet" (Sydamerika) ved Orinocos munding, der er en flod, der i sit første løb i dag udgør grænsen mellem Venezuela og Colombia, men i det længste af sin udstrækning løber tværs igennem Venezuela i ØNØ retning og udmunder i en slags delta under Trinidad. På grund af nogle kontroverser bliver han sendt hjem i lænker, hvilket Colombus er meget fortørnet over.

Fjerde rejse 1502-04:
1. Hispañolas sydside
2. Cuba's sydside, Sandiago grundlægges her 1514
3. Honduras + Nicaragua
4. Panamatangen (Colón)
5. Cubas sydside
6. Jamaica
7. Santo Domingo (i dag er det hovedstaden) i Den Dominikanske Republik grundlagt 1496.

 

Det er altså først på sin tredie rejse, han "opdager Amerika", og det er vel at mærke Sydamerika. Ellers har han kun fundet øer. Mellemamerika finder han på sin fjerde rejse i form af Honduras, Nicaragua og Panamatangen

Til sin død (1506) var Columbus af den faste overbevisning, at han havde fundet Indien's østside. Colombus var en mand, der gerne ville sløre sin oprindelse og gerne ville føje lidt til historier han havde hørt og væve sig selv ind i disse historier, når han skulle fortælle dem. Efter hans død bliver mystikken slet ikke mindre. Hans uægte søn skriver på et minde om hans berømte far, der begynder som en hyldest, men ender som et stort spørgsmålstegn, idet han kommer frem til, at han faktisk ikke har styr på visse data, som han aldrig har turdet spørge Colombus om. Omkring hvor Colombus er begravet er der også store afhandlinger, bl.a. denne:
       http://www.tidsskrift.dk/visning.jsp?markup=&print=no&id=67119
       Amerika - Erobring og kolonisering

Med hensyn til hvorfor Amerika ikke kom til at hedde Columbia/Colonia (eller Cristobalien ;-) ), skal du kigge på denne hjemmeside:
        http://www.aerenlund.dk/helte/amerigo_vespucci.html

Den Nye Verdens urbefolkning var udmærkede gartnere og kendte til både forædling og gødskning. Deres marker gav langt mere, end det var kendt i Europa. Se historien om "Den Sorte Jord" i Sydamerika her. Hvis det har noget på sig, er vi ude i, at Sydamerikanerne har været rigtig mange mennesker før Colombus kom frem... En konspirationsteori måske ;-)

Af nye planter, der blev bragt med hjem er majs, kartofler, tomater, chili, kassavanødder og batater, bønner, jordnødder, ananas, squash, solsikke (+olie), kakao og tobak. Inkaerne lavede "frysetørret kartoffelmel", der kunne holde sig flere år. Desuden flere tusinde medicinske planter, der nærmeste må have revolutioneret den europæiske medicin. Nogle kilder hævder, at syfilis er kommet fra Amerika, men det er ikke bevist. Aztekerne kunne forarbejde stål, så det kunne konkurrere med vore dages kirurgiske knive.

Samtidigt blev høns, grise, får, æsler og heste indført, og der kom enorme flokke af vilde og halvvilde heste i Den Nye Verden. Roser og sukkerrør (fra New Guinea) hvor sidstnævnte blev den egentlige årsag til de følgende enorme slavetransporter (De første kom 1505 og de sidste slaver blev befriet i Brazilien i 1888 - omkring 10 millioner ankom til Den Nye Verden og måske to millioner er døde på vejen). Kopper (smallpox) (eller måske en ondartet influenza), som der ikke var immunitet imod, slog meget store dele af den naturlige, indianske population ihjel.

Hjulet eksisterede i Amerika før det fandtes i Europa, men det blev vist kun anvendt på legetøj. Se en mere udførlig liste med ind- og udførsel her: http://en.wikipedia.org/wiki/Columbian_Exchange

 

En pdf-fil, der kort beskriver Columbus' historie kan du se her

Pocahontas virkelige historie er også en del af historien. Se den her

Til gengæld fik europæerne syfilis; den spanske syge eller den franske pokker, som sygdommen også blev kaldt. Europæerne troede, at det var Guds straf for deres synder og havde ingen anelse om, at sygdommen kom fra "den nye verden", hvilket den måske heller ikke gjorde, men den dukkede op omkring dette tidspunkt. Sygdommen var lang tid om at dræbe og forinden blev fol sindsyge.

Forskellige addenums til Colombus

Wikipedias dynamiske Colombus-side (den er blevet god her på det sidste): http://da.wikipedia.org/wiki/Christoffer_Columbus

 

 Sidst opdateret:  20:29 23/09 2014
 

Et ur
Sømandsvitser
Først i Danmark
Top 10
Navigationens historie
Inspirationen til Moby Dick
Fundet af Robinson Crusoe, 2. februar 1709
Jørn Riel: En julehistorie
Marco Polo?
Magellan
Vitus Bering
Skibsskruen
Sørøvere
Englandskrigen på Anholt
Slaget ved Lyngør
Kaperkaptajn Jens Lind
Mytteriet på Bounty
Tordenskiold
Spray af Aarøsund
Historiske skibe du bør kende
Titanic
Skoleskibet København
Damkatastrofen
Hans Hedtoft
Columbus og hvad deraf følger...
James Cook
Jens Munk
Vikingernes pejleskive
Suez kanalens historie
Panamakanalens historie
Cartagena, Colombia
Registrerede skibsvrag i hele verden
Hvem opdagede egentlig Amerika?
Amerika - erobring og kolonisering
Før Colombus
Pocahontas og kaptajn Smith
Kaster i den nye verden
Vinlandskortet måske en forfalskning
Forskellige addenums til Colombus

Top top Copyright. Mogens Exner - 2004