Gode historier
Bøger anbefalet til en mørk aften.
Turbeskrivelser
Godt at vide om træ
Links
Gode praktiske råd og købssteder
 
Den leksikale ordlyd - encarta

 - en tekst af Christian Bruun Borup

"Bounty" var et britisk handelsskib (28 m langt og 7 m bredt) under kommando af kaptajn William Bligh.

Mandskabet lavede mytteri i 1789 (28. april) nær Tonga-øerne (v/ Tofua) i det sydlige Stillehav. 24 dages sejlads ad W fra Tahiti. De satte 19 mand, inklusive Bligh afsted i storjollen med små rationer. På trods af svære problemer lykkedes det, at bringe de 18 mænd sikkert til Timor (Coupang) i det Malayiske ørige, 5823 km eller 3618 NM væk, takket være Bligh's usædvanlige evner i sømandsskab. Han og de tro mænd returnerede til England.

Mytteristerne vovede ikke at vende hjem til England af frygt for at ende i galgen. 16 returnerede til Tahiti, medens Fletcher Christian og otte andre slog sig ned på Pitcairn-øen. I Storbritanien vagte nyheden om mytteriet stor opstandelse.  November 1790 udsendte man skibet Pandora på straffeekspedition, og efter måneders eftersøgning fandt man de mænd, der havde gemt sig på Tahiti. To af dem, var blevet dræbt, men de øvrige 14 blev lagt i lænker og bragt ombord i Pandora, men på vejen hjen forliste fregatten, og fire mytterister gik til bunds sammen med skibet.

Af de 10, der blev stillet for retten i England, blev de fire sat på fri fod, mens tre blev dømt og siden benådet, De sidst tre mand - Ellison, Burkett og Millward - blev dømt til døden, og hængt 29. oktober 1792.

I 1808 blev mytteristernes lille samfund på Pitkern-øen fundet. De havde været der siden 1789 og bestod dengang af 9 mytterister, 6 mandlige og 12 kvindelige polynesere fra Otaheite (nu Tahiti). Den sidste mytterist, John Adams døde 1829, efterladende sig en voksende koloni (ni thahitianske kvinder og 20 børn), som blev indlemmet i Storbritanien 10 år senere.

George Gordon Byron, Charles Nordhoff og James Hall skrev om "sagnet" og nu eksisterer der 5 film om hændelsen. Prøv at lede efter filmene her: AMAZON.COM

Skibets autentiske logbog ses her - vurdér evt. Blights evner udi logbogsføring:
http://www.fatefulvoyage.com/logbook/logbookHome.html

 Sidst opdateret:  20:29 23/09 2014
 

Et ur
Sømandsvitser
Først i Danmark
Top 10
Navigationens historie
Inspirationen til Moby Dick
Fundet af Robinson Crusoe, 2. februar 1709
Jørn Riel: En julehistorie
Marco Polo?
Magellan
Vitus Bering
Skibsskruen
Sørøvere
Englandskrigen på Anholt
Slaget ved Lyngør
Kaperkaptajn Jens Lind
Mytteriet på Bounty
Tordenskiold
Spray af Aarøsund
Historiske skibe du bør kende
Titanic
Skoleskibet København
Damkatastrofen
Hans Hedtoft
Columbus og hvad deraf følger...
James Cook
Jens Munk
Vikingernes pejleskive
Suez kanalens historie
Panamakanalens historie
Cartagena, Colombia
Registrerede skibsvrag i hele verden
Top top Copyright. Mogens Exner - 2004