Gode historier
Bøger anbefalet til en mørk aften.
Turbeskrivelser
Godt at vide om træ
Links
Gode praktiske råd og købssteder
 
De første fartøjer i Danmark

Skibe

Arkæologerne er enige om, at det folk, som repræsenterer Ertebøllekulturen (har opfyldt betingelserne for at være kanibaler), og som levede i Dk fra ca. 5000 til 3000 før vor tidsregning, ganske givet må have haft primitive fartøjer, de kunne sejle i. Man har til dato ikke fundet gran af bevis på dette, men når man alligevel føler sig "sikker", skyldes det fund, som viser, at "ertebøllerne" drev fiskeri - bl.a. med ruser, som man har fundet, og man ved fra tilsvarende kulturer andre steder i Europa, at de har haft fartøjer: tømmerflåder, udhulede træstammer samt skind- og barkbåde. Forgængerne; Kongemosekulturen har ikke usandsynligt haft adgang til tømmerflåder 1000 år tidligere.

Ældste fartøj, der er fundet, er udhulede træstammer fra de sjællandske moser. Der er fundet adskillige eksemplarer, der alle er daterede omkring 2300 f.v.t.

Det ældste skib bygget af planker eller "borde" er "Hjortespringbåden" fra Als fra 400 f.v.t. og skibstypen går tydelig igen på de yngre (samtidige) helleristninger.

Sejlskibe ses på gravfund fra omkring 300 e.v.t. altså omkring 1700 år gamle.

Første dampskib 23. maj 1819 "Caledonia", bygget i England, men ankom til København på denne dag. Havde plads til 120 passagerer på ruten København-Kiel.  http://www.forlagetnautilus.dk/ferryhist.htm

Første motorbåd var "Selandia fra ØK, der sejlede ud fra København i februar 1912, men søsattes "efterår" 1911. Undertiden er hævdet at dette var verdens første, men tidligere havde man søsat "The Electric Arc" i England 1911, i Holland "Vulcanus" også 1911, i England "Toiler" samme år, men "Selandia" var ubestrideligt det første regulære motorskib af hensigtsmæssig størrelse (115 m langt, deplacement på 10.500 tons og to motorer på 2500 Hk). 

http://www.maritime-museum.dk/videnscenter/modernismensskibe/selandia1912.pdf

Christian Bruun BorupSidst opdateret:  20:29 23/09 2014
 

Et ur
Sømandsvitser
Først i Danmark
Top 10
Navigationens historie
Inspirationen til Moby Dick
Fundet af Robinson Crusoe, 2. februar 1709
Jørn Riel: En julehistorie
Marco Polo?
Magellan
Vitus Bering
Skibsskruen
Sørøvere
Englandskrigen på Anholt
Slaget ved Lyngør
Kaperkaptajn Jens Lind
Mytteriet på Bounty
Tordenskiold
Spray af Aarøsund
Historiske skibe du bør kende
Titanic
Skoleskibet København
Damkatastrofen
Hans Hedtoft
Columbus og hvad deraf følger...
James Cook
Jens Munk
Vikingernes pejleskive
Suez kanalens historie
Panamakanalens historie
Cartagena, Colombia
Registrerede skibsvrag i hele verden
Top top Copyright. Mogens Exner - 2004