Sara; Bent og hans besætnings rejsebeskrivelser fra Sara
TicoTico; Bent og hans besætnings rejsebeskrivelser fra TICO-TICO
Tico-Tico's forlis
Skotlandsbilleder 2000
 

Dyrlæge sejler fra Mariager og jorden rundt

Bent Egelund Olsen har i mange år været dyrlæge i Ørum, men har nu besluttet sig til at gå på pension og starte rund om jorden og gå i Slocum, Billesbølle og Kløvedals fodspor.

Interessen for sejlsport er egentlig en afledning af windsurfing, da han dyrkede denne sport i mange år, uden tanker for både. Skæbnen ville at Bents ægtefælle Lotte ville tage duelighedsbevis som sejler.

De kom "i lære" ved Gunnar Lorentsen ved AOF i Randers, der med sin entusiasme fik Bent og Lotte til at gå den lange vej gennem yachtskippereksaminerne. Samtidigt havde en bekendt lidt forstand på både og pludselig var de i Sverige og købte en båd - selvsamme båd som han nu drager afsted i - "Tico Tico".

Navnet skyldes at manden, de købte båden af, ernærede sig som musiker og hans kendingsmelodi var netop Tico Tico - en sambalignende melodi, der må vække genklang hvor båden nu skal hen. Båden er en Scanmar 33, der nok er en lille båd, men den er meget solid og praktisk i sin opbygning. Desuden er den blevet forstærket og klargjort på Skive Bådeværft i vinterhalvåret. Der er isat diverse nødudstyr, vindror (en meget finurlig ting, der kan holde roret medens besætningen slapper af) og en vindgenerator (strøm er en nødvendighed til f.eks. lanterner og nødudstyr). Motor og sejl er fornyede, magasinpladsen er gjort mere, anvendelig og GPS-udstyret er opdateret med en Navtec, der kan fortælle om vejret løbende.

Fra starten er besætningen hans, søn; Henrik, samt en ven fra yachtskipperholdet; Chr. Borup fra Hvorslev. Første etape er turen fra Mariager og ned gennem Kielerkanalen til Brunsbütel ved Elben. Her skiftes besætning og der stævnes mod Portugals kystområder, hvor der skal bruges nogle måneder til at se sig om i de små havne. Herfra er planen ikke så struktureret. Bent har nævnt muligheden for at kigge ind i Middelhavet, men ellers skal man afsejle over Atlanterhavet i tiden november til januar for at undgå sæsonen med skypumper.

De Vestindiske Øer er så næste stop for at nå Panama omkring februar eller marts. Stillehavet skal krydses via Galapagos øgruppen i de følgende måneder. Med udgangspunkt i en del litteratur er de forskellige ruteafsnit mere eller mindre datomærkede, men Bent har da ikke så travlt, at han ikke kan afsætte et års tid her eller der.

Enkelte afsnit af turen er Bent indstillet på at være alene, men ellers er det meningen at sejle med skiftende besætninger. Således har han kontaktet Foreningen til Langturssejlernes fremme, der har til huse i Århus, og formidler kontakt mellem besætning og skib. Evt. interesserede kan henvende sig her. Man må påregne, at skulle være afsted fra 2 til 6 mdr. af gangen. WWW.FTLF.DK

 

Bents fortælling, men mere detaljeret
Artikel i Bådmagasinet
Hvad skete der - Bents fortælling
Tico-Tico på Vavau
Dagbogen: Western Samoa, datolinien mv.
Dagbog: Bora Bora - Samoa
Bent på Hivaoa
Panamakanalen
Bustur og stranden
fra Colon /1
Bents beretning om Colon
fra Colon /12
Fra Kastrup til Panama
Christian i Panama
de hollandske kanaler
Ijmuiden - Lezpardriux
Capo Verde 26/11
Puerto Rico 12/11
San Sebastian 25/10
Tenerife 22/10
Lisabon 2 11/10
Lisabon 11/9
Penishe 5/9
Portugal 20/8 2002
Artikel i Faro de Vigo
Rensburg - Delzpzil
Fest for Bent - billeder
Rensburg
Mariager avis d. 26. maj 2002
Top top Copyright. Mogens Exner - 2004