Sara; Bent og hans besætnings rejsebeskrivelser fra Sara
TicoTico; Bent og hans besætnings rejsebeskrivelser fra TICO-TICO
Tico-Tico's forlis
Skotlandsbilleder 2000
 
Vavau 09.06.04

Hej Alle

Ikke meget at berette om denne gang. Regn, regn og blæst de sidste 8 dage.

Vi har udklareret fra Tonga for 3 dage siden for at sejle til Fiji, men er ikke kommet længere end til en af de yderste øer i Vavau gruppen Tonga. Her ligger vi for anker i en lagoon og venter på bedre vejr. "Embla" fra Norge er her også. De har hentet nogle venner i Nukualofa i S Tonga og har haft dårligt vejr hele tiden. Nordmanden, der besøger Embla. har ikke set solen siden Norge og det er over 14 dage siden, og han siger: " - og så kalder de det Stillehavet, jeg har  aldrig set større bølger end her". Det er trist, når man bare har 3 ugers ferie, og vejerudsigten lover mere regn den næste uge.

Hvordan har i det i Danmark?  - for dette kunne godt ligne en dansk sommer når den er værst.

Hilsen Lasse, Lotte og Bent.

Tico-Tico, Vavau 03.06.04

Kære Alle

Søndag d. 23.05. er vi stadig på Niuatoputapu. Bliver vækket kl 05:00 af kirkeklokkerne og når i kirke kl. 06:00. Det er en metodistkirke, vi forstår ikke så meget af ordet, men det er meget festligt at høre deres sange. De har de fineste klæder på og yderst bærer de en måtte, de har vævet af pandamusblade.

Til middag er vi ude på en lille mutos sammen med Nicho, Sia og hele familien. De laver tradionel Tongansk mad gravet ned i sandet, hvor der først har været bål oven på nogle sten. Det består af skilpadde, fisk med brødfrugt, maniok og taro, smager utroligt godt sammen med en blanding af papaja, kokosmælk og lime.

Kl.17:00 må vi igen i kirke, denne gang den katolske sammen med Nicho og Sia. En stor del af en Tonganers liv tilbringes i kirken, og de kan hele salmebogen udenad.

Mandag aften sejler vi mod næste ø-gruppe, Vavau. Vi har dårligt vejr det meste af vejen på 185 NM, Squels, regn og en enkelt thunderstorm.

Onsdag middag når vi frem til Neiafu, og her har vi så været siden. Her ligger vi ved en "mooring" lige uden for baren "The Maremaid". Her møder vi mange andre sejlere. De fleste er kommet fra New Zealand, hvor de har været i orkansæsonen. Jeg møder svenskeren Timo fra "Ciru". Han er Volvomekaniker og har sejlet i 14 år og reparerer bådmotorer, når han mangler penge. Han hjælper mig med at rense og udskifte pakninger på kølesystemet. Pakninger er allerede tæret op af salt og varmeveksleren stoppet af salt. Da der samtidig skal skiftes olie og alle filtre, går der nogle dage med det - baren skal jo også besøges!

Christians opfindelse med afløb ud i toiletvasken fra vacuumventilen, flyttes 50cm op på vægen men stadig med udløb til vasken. Den var ikke højt nok over vandlinien og der var et "lupe" på slangen som var ved at salte til og saltvand i motoren gider jeg ikke en gang til. Timo siger Volvo Penta motoren er ikke laver til den høje temp. og det salte vand vi har her. Han kender alle fejlene. I de år han har sejlet i South Pacific. Hvis han skulle bygge ny båd blev det med en Buck motor, der skulle køles fra kobberrør udvendig på bådsiden. Timo har mange års erfaring her, som vi drager nytte af, bl. a. hjælper han os med at fremstille "Cava" ud fra noget pulver Lotte har købt. Det brune pulver (tørret, pulveriseret cavarod) fyldes i en sok i rent vand og vrides mange gange. Derefter drikkes det under en bestemt cermoni, hvor man tømmer bægeret (en halv kokosnød) i et drag og bagefter klapper i hænderne. Efter nogle omgange bliver man en smule omtåget, (indeholder ikke alkohol) så hvad det er ved jeg ikke? Nu har vi været her over 8 dage, så vi må videre, men ingen diesel, måske på mandag, så vi må vente, så vi når ikke "Anholt-turen" denne gang.

Mange hilsner Lasse, Lotte og Bent.

 

Bents fortælling, men mere detaljeret
Artikel i Bådmagasinet
Hvad skete der - Bents fortælling
Tico-Tico på Vavau
Dagbogen: Western Samoa, datolinien mv.
Dagbog: Bora Bora - Samoa
Bent på Hivaoa
Panamakanalen
Bustur og stranden
fra Colon /1
Bents beretning om Colon
fra Colon /12
Fra Kastrup til Panama
Christian i Panama
de hollandske kanaler
Ijmuiden - Lezpardriux
Capo Verde 26/11
Puerto Rico 12/11
San Sebastian 25/10
Tenerife 22/10
Lisabon 2 11/10
Lisabon 11/9
Penishe 5/9
Portugal 20/8 2002
Artikel i Faro de Vigo
Rensburg - Delzpzil
Fest for Bent - billeder
Rensburg
Mariager avis d. 26. maj 2002
Top top Copyright. Mogens Exner - 2004