Gode historier
Bøger anbefalet til en mørk aften.
Turbeskrivelser
Godt at vide om træ
Links
Gode praktiske råd og købssteder
 
Sortskægs endeligt

"Død 17. November 1717, Dræbt af løjtnand Maynard". En lidt klinisk beskrivelse, men vi har faktisk en beskrivelse, der går lidt tættere på:

Da røgen lettede, var Janes dæk oversået med faldne sømænd. På blot et par sekunder var 21 af Maynards besætning blevet dræbt eller såret. Kun to af mændene stod stadig oprejst på sluppens dæk. Skjult af krudtrøgen havde Maynard imidlertid beordret omtrent et dusin af de uskadte mænd ned i lastrummet, hvor de skulle gemme sig og vente på hans signal. Han sad sammenkrøbet ved stigen og hviskede til sin rorsmand og førstestyrmanden, M. Baker, at de skulle passe godt på sig selv oppe på dækket og gøre tegn til ham, når piraterne bordede.

Da Adventure stødte skroget mod Jane, var Sortskæg den første, der sprang over rælingen. På Bakers tegn skyndte Maynard sig op fra lastrummet med sværdet i hånden, fulgt af et dusin mænd. Sortskæg og Maynard gik løs på hinanden med trukne sværd. Maynard gjorde et udfald, men sværdspidsen ramte Sortskægs krudthorn, så sværdet blev bøjet helt ned til fæstet. Sortskæg kom med et kraftigt hug, der smadrede parerstangen på Maynards sværd og kappede hans fingre af. Maynard sprang baglæns og "smed sværdet og affyrede sin pistol, så Teach blev såret." Ti af Sortskægs mænd var nu kravlet ombord på Jane og gik i kødet på Maynards mænd. I tumulten lykkedes det for Janes rorgænger, Abraham Demelt, at smyge sig op på siden af Maynard og tildele Sortskæg et hug tværs over ansigtet. Piraterne på Jane var i undertal og blev hurtigt skudt eller hugget ned. Flere af Maynards mænd rettede pistolerne mod Sortskæg, der stavrede frem og huggede efter Maynard med blodet flydende fra sår i ansigtet og på kroppen. Musketkuglerne slog ind i hans lange krop, mens sømændene kredsede om ham med hævede sværd for at give ham nådesstødet. En højlandsskotte gav ham et sidste, voldsomt hug, som skilte hans hoved fra kroppen, så det lagde sig til hvile på hans skulder, kun forbundet med halsen af en trevl kød. Maynard skrev senere, at Sortskæg faldt "med fem kugler i sig og 20 alvorlige hug rundt omkring på kroppen." Håndgemænget varede knap seks minutter; alle de pirater, der havde bordet sluppen blev slået ihjel, uden at det lykkedes dem at dræbe en eneste af Maynards mænd, selv om han rapporterede, at flere af dem "var slemt forhuggede og lemlæstede".

Re: Colin Woodard "Piraternes Republik", Borgen 2007.

Christian Bruun BorupSidst opdateret:  20:29 23/09 2014
 

Et ur
Sømandsvitser
Først i Danmark
Top 10
Navigationens historie
Inspirationen til Moby Dick
Fundet af Robinson Crusoe, 2. februar 1709
Jørn Riel: En julehistorie
Marco Polo?
Magellan
Vitus Bering
Skibsskruen
Sørøvere
Englandskrigen på Anholt
Slaget ved Lyngør
Kaperkaptajn Jens Lind
Mytteriet på Bounty
Tordenskiold
Spray af Aarøsund
Historiske skibe du bør kende
Titanic
Skoleskibet København
Damkatastrofen
Hans Hedtoft
Columbus og hvad deraf følger...
James Cook
Jens Munk
Vikingernes pejleskive
Suez kanalens historie
Panamakanalens historie
Cartagena, Colombia
Registrerede skibsvrag i hele verden
Top top Copyright. Mogens Exner - 2004