Gode historier
Bøger anbefalet til en mørk aften.
Turbeskrivelser
Godt at vide om træ
Links
Gode praktiske råd og købssteder
 

Hidtil hemmeligstemplede dokumenter fortæller en hidtil ukendt historie om fundet af det gamle skibsvrag.

 

 

Fortællingen om fundet af »Titanic« er løgn.

Da USA i 1985 fandt vraget af »Titanic« på bunden af Atlanterhavet, blev det en kæmpe begivenhed i pressen. At amerikanerne havde formået at finde skibsvraget mere end tre kilometer under vandets overflade, var en bedrift, der vidnede om USAs fremskredne teknologi.

I virkeligheden var det ikke »Titanic«, amerikanerne var på jagt efter, skriver CNN og National Geographic. Nyligt offentliggjorte dokumenter viser, at efterforskningsholdet i stedet var sendt på en hemmelig mission efter to forsvundne amerikanske ubåde lastet med atomvåben.

»Det ville de ikke have, at verden fandt ud af, så jeg måtte have en dækhistorie,« fortæller Robert Ballard, der i 1985 fandt vraget af »Titanic«, til CNN.

Ballard var under Den Kolde Krig orlogskaptajn i den amerikanske flåde, men samtidig også forsker ved Woods Hole Oceanographic Institution. Han blev af flåden tilbudt penge til at lede efter »Titanic« på én betingelse: Han skulle forinden lokalisere »USS Thresher« og »USS Scorpion«.

De to ubåde sank i 1960erne med atomvåben om bord, og nu var amerikanerne begyndt at være bekymrede for, hvordan dette kunne påvirke miljøet, fortæller Ballard til CNN.

Da Robert Ballard og hans efterforskningshold havde fundet frem til de to ubåde, havde de herefter blot 12 dage til at lokalisere »Titanic«. Også dette lykkedes.

»Jeg bliver altid spurgt om, hvordan det var at finde »Titanic«, men svaret er komplekst,« fortæller han til National Geographic, der har arrangeret en udstilling om, hvordan skibsvraget i virkeligheden blev fundet.

»Som leder af ekspeditionen var jeg lykkelig over at have nået vores mål. Som menneske var jeg ked af at se, hvad der var sket med dem, der var døde om bord på skibet. Som flådeofficer på tophemmelig mission var jeg glad for at se, hvor meget opmærksomhed »Titanic« fik i stedet for »Thresher« og »Scorpion«,« siger han.Sidst opdateret:  15:11 15/12 2018
 

Et ur
Sømandsvitser
Først i Danmark
Top 10
Navigationens historie
Inspirationen til Moby Dick
Fundet af Robinson Crusoe, 2. februar 1709
Jørn Riel: En julehistorie
Marco Polo?
Magellan
Vitus Bering
Skibsskruen
Sørøvere
Englandskrigen på Anholt
Slaget ved Lyngør
Kaperkaptajn Jens Lind
Mytteriet på Bounty
Tordenskiold
Spray af Aarøsund
Historiske skibe du bør kende
Titanic
Skoleskibet København
Damkatastrofen
Hans Hedtoft
Columbus og hvad deraf følger...
James Cook
Jens Munk
Vikingernes pejleskive
Suez kanalens historie
Panamakanalens historie
Cartagena, Colombia
Registrerede skibsvrag i hele verden
Top top Copyright. Mogens Exner - 2004