Jordomsejling
Guides
Kurser / Besøg / Ekskusioner
En utidig uddannelse...?
AIS
Yachtskippereksamen 2009, Skagen
Maritim ordbog på nettet
Y1'tere 2004
Regler for foreningsstandere
Definitioner
Kommunikation
Matematik, formler og programmer
Astronomi
Meteorologisk Leksikon
Sundhedslære
Orkaner og tornadoer
Uddannelser
Edwards side
 
Hurricanessæsonen er fra 1/6 til 30/11

 

Så er det igen sæson for hurricanes

Den 1. juni er officielt den første dag i den atlantiske hurricanesæson, der løber frem til 30. november.

Torsdag den 1. juni starter den atlantiske hurricanesæson officielt.

Sæsonen løber frem til 30. november og i den periode forventer National Hurricane Center (NHC) i USA mellem 13 og 16 tropiske storme i Atlanterhavet.

"Af dem vil otte til ti nå hurricanestyrke og fire til seks af disse bliver kraftige hurricanes", sagde chefen for National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Conrad C. Lautenbacher ved en pressekonference den 22. maj.

Begrebet 'hurricane' bruges om orkaner i de tropiske dele af det vestlige Atlanterhav og det østlige Stillehav. En 'tropisk storm' bliver til en 'hurricane', når middelvinden passerer 117 km/t (32,6 m/s) og til en 'kraftig hurricane', når middelvinden passerer 178 km/t (49,4 m/s).

Navne i 2006

Så snart middelvinden i et tropisk lavtryk når tropisk stormstyrke på 63 km/t (17,5 m/s), så navngives det. Listen med navnene til 2006 ser således ud:
Alberto, Beryl, Chris, Debby, Ernesto, Florence, Gordon, Helene, Isaac, Joyce, Kirk, Leslie, Michael, Nadine, Oscar, Patty, Rafael, Sandy, Tony, Valerie og William (Q, U, X, Y og Z er for svære at finde passende navne til).

Hurricane Stan tirsdag den 4. oktober. Foto NASA.
Den mest dødbringende hurricane i 2005 ramte El Salvador, Nicaragua, Guatemala og Mexico. Her kostede Stan i starten af oktober mindst 1.500 livet.

spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif

spacer.gif

Navne-listen roterer og bliver genbrugt efter seks år. 2006-listen kommer altså igen i 2012. Der er dog generel enighed om, at navnet på et tropisk system, som én gang har været særligt ødelæggende eller dødbringende, ikke genbruges. For eksempel er Katrina, der kostede over 1.500 livet i New Orleans og omegn i 2005, for altid bandlyst.

Hovedvej-90 broen over Biloxi-bugten blev totalt destrueret af Katrine. Foto NASA.
Hovedvej-90 broen over Biloxi-bugten blev totalt destrueret af Hurricane Katrina i august 2005. Nær land kan man stadig se de nedstyrtede brostykker mellem bropillerne, mens de længere ude er skjult under vandet. Hurricane Katrina blev med skader for over 50 milliarder $ den dyreste tropiske orkan på amerikansk jord nogensinde. Foto NASA.

Systemet for navngivning, som vi kender det i dag, stammer fra 1978. Her gjorde man brugen med skiftevis mande- og kvindenavne til officiel praksis for flere regioner - herunder den tropiske del af Atlanterhavet.

Amerikanerne var allerede gået over til egentlig navngivning af tropiske stormsystemer i 1953, men de første 25 år var der kun tale om kvindenavne...

Rekordåret 2005

Selvom sæsonen 2006 tegner til at blive over middel hvad angår antallet af systemer i Atlanten, så kan den næsten kun blive mildere end 2005, der gav en række bemærkelsesværdige rekorder:

  • 28 navngivne systemer (flest på én sæson).
  • 15 af disse kom op i hurricane-styrke (flere end nogensinde før).
  • Tre hurricanes nåede kategori 5 (flest på én sæson).
  • Hurricane Wilma blev kortvarigt den mest uddybede hurricane nogensinde målt, med et centertryk på 882 hPa.
  • Hurricane Katrina blev den dyreste hurricane på amerikansk jord (50 milliarder $)
  • 2005-sæsonen som helhed blev den dyreste på amerikansk jord (100 milliarder $).
  • Tropisk storm Vince blev det første system, som gik direkte i land i Europa, da den satte kurs mod det sydlige Portugal i oktober (nordligste og østligste system registreret).
  • Vince blev desuden dannet over havvand, der kun var 23°C varmt. Normalt dannes tropiske systemer over havvand med en temperatur over 26,5°C.
  • Fem (og flest) navngivne storme i juli (Cindy, Dennis, Emily, Franklin og Gert).

Samtidig kom mange af stormene tidligere på sæsonen, end deres forbogstavfæller nogensinde havde gjort. F.eks. nåede 'F'-systemet (årets sjette) tropisk stormstyrke - med navnet Franklin - allerede den 22. juli. Før 2005 var det tidligste for storm nummer seks den 3. august.

Der er meget mere om hurricanes og andre tropiske orkaner i 'Værd at Vide'-boxen til højre.

Af Niels Hansen, nsh@dmi.dk
© DMI, 1. juni 2006

 

Hurricanes
Skypumper (Den danske udgave af tornadoer)
Top top Copyright. Mogens Exner - 2004