Jordomsejling
Guides
Kurser / Besøg / Ekskusioner
En utidig uddannelse...?
AIS
Yachtskippereksamen 2009, Skagen
Maritim ordbog på nettet
Y1'tere 2004
Regler for foreningsstandere
Definitioner
Kommunikation
Matematik, formler og programmer
Astronomi
Meteorologisk Leksikon
Sundhedslære
Orkaner og tornadoer
Uddannelser
Edwards side
 
Memoteknik eksemplificeret ved indlæring af morsealfabetet

Så en udsendelse i fjernsynet i maj 2011, der drejede sig om memoteknik.

To lidt stressede medicinstuderende skulle bibringes kunsten at memorere store mængder data, men som et eksempel fik de til opgave at lære morsealfabetet. Nordmanden, der stod for forsøget besøgte dem 3 måneder senere for at høre, hvad de havde fået ud af kurset. De havde ikke anvendt teknikkerne og undskyldte sig med, at det jo krævede et ekstra overskud at bringe teknikkerne i anvendelse, og at de havde været for tæt på eksamen.

Nordmanden spurgte så, om de kunne huske morsealfabetet - og det kunne de! De havde ikke hverken brugt eller læst på det siden og eneste indlæring var tyve minutter i fællesskab med nordmanden. Det synes jeg var imponerende. Til sidst blev nordmandens bog vist, og jeg genkendte den som een jeg havde i hylden, som jeg heller ikke har fået læst...

Der omtales en ruteplan i teksten. Det er en memoreringsmetode, hvor man bevæger sig rundt i et bekendt hus og laver et antal stop, som hver især repræsenterer en memoteknisk situation. Ikke noget særligt altså og ikke særligt vigtigt i forbindelse med denne memorering, efter min mening.

MEMO Studiehåndbogen af Oddbjørn By udgivet på BAZAR 2008. Jeg har købt den på tilbud engang i en rodekasse foran en boghandler.

På side 23 starter teksten omkring indlæring af morsesystemet, og det er ikke særligt langt, så her er afskriften, og så kan I jo se, om det kunne være en bog for Jer.

Prikker og streger
I militæret bruger rekrutterne gerne en uge på at lære morsealfabetet. Med Memo kan du lære det på femogtyve minutter. For at lære morse skal du huske hvilket bogstav, som hører sammen med en kode af prikker og streger. I stedet for at terpe prikker og streger kan vi memorere "huskeord", som let kan oversættes tilbage til prikker og streger. Jeg har lavet en metode, hvor bogstaverne repræsenterer prikker eller streger. Før jeg forklarer mere, kan vi se på et par eksempler. Sådan husker jeg morsekoderne for C, P og T: 

Bogstav             Kode               Huskeord 

    C                   -.-.                  Cobra

    P                   .--.                   Pizza

    T                     -                      Tå

Reglen er, at det første bogstav i huskeordet ikke har nogen værdi. Det skal bare gøre det hurtigere og lettere at genkalde det rigtige bogstav. Vi oversætter ordene efter følgende system:

Første bogstav har ingen værdi.
Bogstaverne fra A til KLM betyder .
Bogstaverne fra NOP til Å betyder -

Huskeordet for C er Cobra. Første bogstav har ingen værdi og obra bliver til -.-.
Huskeordet for P er Pizza. Vi dropper P'et fordi det bare er med for at minde os om, at det er morsekoden for P. Vi oversætter izza til .--.
Huskeordet for T er Tå. Første bogstav har ingen værdi, så koden bliver -

I Memo - den nemme vej til en bedre hukommelse beskrev jeg en anden metode. Efter at bogen var blevet oversat, var jeg ikke helt tilfreds med teknikken. Den store fordel ved den nye metode er, at alle ordene starter med det rigtige bogstav. Desuden er mange af huskeordene bedre. Jeg kan anbefale, at du memorerer to ord på hvert punkt, så lav dig en ruteplan på femten punkter. Før du memorerer, bestemmer du dig for et huskeord til hvert bogstav i morsekoden. Du må gerne bruge løs af forslagene her, de er visuelle og nøje gennemtænkte. Forslagene til Q og X er ikke specielt fremragende, men for ar mit hoved ikke skulle blive alt for overophedet, besluttede jeg mig for, at de var gode nok. Det er forresten en vigtig pointe, når du skal læse til eksamen eller lignende. Brug aldrig for lang tid på at lave associationer. Somme tider må man nøjes med middelmådige associationer. Bare skær igennem og se at komme videre. Lavt tempoer ikke godt for motivationen. 

 

Bogstav

Kode

Huskeord

Forslag

A

.-

Akt, alt, agt, Amy

B

-...

Bolle, Bodil, bolig, bombe, brage

C

-.-.

Cobra, crawl crash, crepe

D

-..

Dolk, dram, drab, drik, duce, duer

E

.

Eg, el, em, Ed

F

..-.

Fejre, fakta, fadøl, falsk, fjase, flise

G

--.

Grue, gnæg, gnub, Gorm, grog

H

....

Hakke, hagle, habil, Hegel, Helle

I

..

Ild, Idé

J

.---

Jesus, Janus, jitsu

K

-.-

Kran, kæft, knas, kniv, købt, krav

L

.-..

Lande, lange, larme, linie

M

--

Mus, mur, mår

N

-.

Nål, næb, nul

O

---

Opnå, ozon, Oops!

P

.--.

Pizza, parti, paryk, pasta, pause

Q

--.-

Q-quiz, quoit

R

.-.

Ring, rang, rank, rase, reol, rive

S

...

Salg, sejl, same, sale, sejl, safe

T

-

Tå, tø, tv, to

U

..-

Ugly, ufin, uddø, udgå

V

...-

Video, vejen, vikar, vildt, Villy

W

.--

Watt, west (wild)

X

-..-

X-nabo

Y

-.--

Yukon (Guldfeber)

Z

--..

Zoome, zelot

Æ

.-.-

Ægter, ælter

Ø

---.

Østre, østom, østud

Å

.--.-

Åbroen

 Når du har valgt dine huskeord, kan du gå i gang med at memorere dem. Denne gang er mængden af information noget større end tidligere, så det er en god idé at repetere flere gange, inden du prøver at genkalde. Læg blyanten og begyng at memorere! Det kan godt være, at du kører fast med et ord eller to, men glem ikke, at huskeordene er alfabetiske, og at hvert af dem begynder med det bogstav, det skal repræsentere.

Hvis du har brug for morsealfabetet til dagligt, vil din viden blive automatiseret, og så behøver du ikke tænke på Jesus og mus hver gang. Problemet med at indføre teknikken i militæret, er så bare at finde ud af, hvad rekrutterne skal lave resten af den uge...! Senere i bogen er der flere opgaver. Du kan forsøge dig med nogle af dem nu, hvis du vil, eller du kan gemme dem.

--------------

Fandt en anden huskeregel for planeter, der må være relevant her:
My Very Eager Mother Just Served Us Nine Pizzas (Merkur/Venus/Earth/Mars/Jupiter/Saturn/Uranus/Neptun/Pluto)

--------------

Kommer i øvrigt til at huske en imponator fra matematik i gymnasiet, som I måske kan bruge. PI er en værdi med et uendeligt antal decimaler, men her er en metode til at huske den med 13 decimaler:

Yes, I need a drink - alcoholic of course after the tough lectures involving quantum mechanics.
  3 , 1    4   1    5                9         2      6          5    3     5             8              9                 7                9

I fik fidusen, ik'? Så slog jeg det op på wikipedia, for at checke at tallene var rigtige, og sørme om ikke der er to remser på dansk, også dækkende de første 13 decimaler:
Ser I ikke I tåber hvorledes en simpel remse kan klare cirklens kvadratur?
eller
Her I lære i disse sætninger en nyttig regel som angår cirklens beregning

eller også:
Hvad er pi? Hvad er pi? Tre komma en fire en fem ni (3,14159)

En lang udgave med 30 decimaler:
Now, I will a rhyme construct,
by chosen words the young instruct.
Cunningly devised endeavour
Con it, and remember ever!
Width in circle here you see,
Sketched out in strange obscurity.

 

Memoteknik til indlæring af morsealfabetet
Top top Copyright. Mogens Exner - 2004